Prima Scoala Romaneasca, construita la doar cativa metri de Catedrala Sfantul Nicolae, a fost atestata in documente pentru prima oara in anul 1495. Aici exista o scoala mai veche, despre care unii cercetatori afirma ca ar fi datat din secolul XII. Cladirea scolii, aflata in imediata apropiere a impunatoarei biserici, ilustreaza vechimea invatamantului brasovean in limba romana.

In exterior, fiind pozitionata intr-un cadru natural impresionant, cladirea se compune dintr-o tinda, care comunica de o parte si de alta cu cate o camera spatioasa. In fata cladirii, pe arcade puternice de zidarie se inalta pridvorul, la care conduc, pe ambele parti, scarile de acces spre etaj.

In interior, in comparatie cu incaperile de la parter care sunt boltite, cele de la etaj au tavane, firide si stucaturi, oferind vizitatorului farmecul unic al autenticitatii.

Muzeul Prima Scoala Romaneasca a fost deschis pentru public in anul 1968, oferind o imagine cuprinzatoare asupra culturii si istoriei nationale din acest colt al Transilvaniei: atrag atentia obiectele de cult, manuscrisele (dintre care un Omiliar din secolul al XI-lea), coresienele si cartea romaneasca in general, ustensilele si presa, folosite in perioada de pionierat a tiparului, vechea sala de clasa, portretele unor mari personalitati etc.