Muzeul de Arta Brasov functioneaza într-o cladire situata în Bulevardul Eroilor nr. 21 (lânga Hotel Capitol). Ridicata în anul 1902 pentru Asociatia Meseriasilor din Brasov (Kronstadt Gewerbeverein), cladirea a fost reamenajata si adaptata in vederea destinatiei actuale între anii 1969-1970. În salile de la parter sunt organizate expozitii temporare si o gama variata de manifestari culturale (concerte, lansari de carte, mese rotunde, conferinte etc.).

Patrimoniul muzeal cuprinde peste 4300 de bunuri culturale (pictura de sevalet, grafica, sculptura, arta decorativa, icoane, tapiserie, covoare orientale si de Transilvania etc.). Colectia de pictura, grafica si sculptura este reprezentativa pentru arta româneasca moderna si contemporana si pentru arta transilvaneana din secolele XVII-XX. Expozitia permanenta a Muzeului de Arta Brasov, Galeria Nationala, reuneste o selectie de lucrari reprezentative pentru arta plastica moderna din spatiul românesc (pictura si sculptura). În cadrul expozitiei sunt incluse piese care ilustreaza evolutia picturii transilvanene din secolele XVIII-XIX si a artei românesti din intervalul cuprins între prima jumatate a secolului XIX si perioada postbelica. Alaturi de operele maestrilor artei românesti figureaza în expunere si creatiile artistilor activi la Brasov, de la portretele patriciatului sasesc la lucrarile artistilor contemporani brasoveni.

Expozitiile temporare organizate în ultimii ani au evidentiat momente si personalitati semnificative din evolutia artei românesti si transilvanene (Avangarda artistica, Misu Popp, Petre Abrudan, Hans Eder, Artisti Brasoveni Uitati, Constantin Brâncusi, Hans Mattis-Teutsch, Arthur Coulin, Elena Popea, Brasovul si Tara Bârsei în Arta Româneasca, Karl Hübner). Muzeul de Arta Brasov a organizat în ultimii ani ample expozitii având ca obiectiv valorificarea patrimoniului muzeal: Colectia de grafica, Maestri ai picturii românesti - patrimoniu inedit din colectia Muzeului de Arta Brasov si Arta sub comunism. Arta oficiala a regimului comunist (1945-1989), Arta germana din Transilvania în colectia Muzeului de Arta Brasov. De-a lungul timpului, muzeul a acordat un generos spatiu expozitional artistilor contemporani, consacrati sau debutanti. Nu au lipsit nici manifestarile expozitionale de prestigiu dedicate artei moderne universale si marilor fotografi ai secolului XX (Salvador Dali, Juan Miró, Pop Art, Brassaï, Robert Capa etc.).

PROGRAM DE VIZITARE (cu exceptia sarbatorilor legale)

Luni – închis
Marti - Duminica, orele 10.00-18.00. (program de vara – 1 aprilie – 30 septembrie)
Marti - Duminica, orele 09.00-17.00. (program de iarna – 30 septembrie – 31 martie)