Dupa Ziduri Brasov


Brasov

13080 Vizualizări
1 Comentarii

EMBED

Biblioteca Judeteana  are o traditie de peste 160 de ani, fiind rodul activitatii unor societati si asociatii culturale initiate din dorinta de a oferi publicului larg posibilitatea cunoasterii valorilor spirituale românesti. Prima biblioteca publica brasoveana care a functionat pe baza unui regulament a fost creata în anul 1835, în cadrul Casinei Române. Fondul de carte a trecut apoi partial în patrimoniul Bibliotecii ASTRA.

Dupa Ziduri este astazi o zona de promenada in centrul istoric al Brasovului.Denumirea, foarte grafica, pozitioneaza aceasta zona in afara zidurilor Cetatii.In secolul al XIV-lea a fost construit canalul Graft la poalele dealului Warthe, Canal ce constituia un prim obstacol natural impotriva atacatorilor. Ulterior s-a construit primul zid de aparare al Brasovului, intarit cu opt turnuri.

Bastionul Graft a fost construit la mijlocul secolului la XVI-lea la jumatatea distantei dintre Bastionul Fierarilor si Bastionul Curelarilor in dreptul Turnului Alb. Bastionul Graft avea un dublu rol: asigura legatura dintre oras si Turnul Alb si intarea apararea pe latura de nord a orasului. Bastionul care strapungea zidurile si parea ca un pod peste raul Spurcata; avea baza ridicata dintr-un perete lat de circa 4 metri si era compus din doua etaje si un pod prevazute cu guri de tragere si guri pentru smoala topita si apa clocotita. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in Turnul Alb de unde aparatorii coborau o scara pentru a permite intrarea in turn. Intre anii 2003-2004 bastionul Graft a suferit lucrari ample de restaurare fiind redat vizitarii publicului. In prezent in Bastionul Graft este gazduita o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov; expozitia de la Graft are ca tematica "Mestesugarii din Brasov - aparatori ai cetatii".

 

Turnul Alb tine de fortificatiile exterioare ale Brasovului medieval fiind situat pe un varf de stanca al dealului Warthe.
Turnul Alb are un plan de semicerc inchis, avand partea rotunjita indreptata spre deal, inalta de 18 m, iar partea sudica spre oras, inalta de 20 m. In interiorul Turnului Alb existau cinci nivele de galerii de lemn pentru aparatori si paznici. Partea superioara a turnului era prevazuta cu creneluri. Intrarea in Turnul Alb se realiza pe o scara mobila, printr-o usa in partea dinspre oras a turnului. Aprovizionarea turnului cu provizii si munitii se efectua din Bastionul Graft, situat in dreptul Turnului Alb ca un pod peste canalul "Graft" catre fortificatiile interne. Potrivit vechilor cronici, Turnul Alb s-a construit in anul 1494 sau chiar 1460.

Turnul Negru dateaza din prima faza de ridicare a zidurilor cetatii (sfarsitul sec. XIV, inceputul sec. XV). Zidaria turnului are o inaltime de peste 11 metri. Accesul se facea pe o poarta situata la 2 metrii inaltime fata de baza. Legatura intre fortificatiile orasului si turn se realizeaza printr-un pod mobil. Acoperit initial cu un acoperis in forma de piramida, Turnul Negru a fost lovit de un trasnet in 23 iulie 1559. De aici vine si numele sau. In 1696 turnul a fost lovit din nou de trasnet. In timpul epidemiei de ciuma din 1756, se pare ca Turnul Negru a fost folosit ultima data ca adapost si punct de paza pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orasului. Timp de 200 de ani acest monument a suferit o degradare continua, fiind renovat numai la sfarsitul deceniului trecut. Noul acoperis de sticla este inca un subiect controversat in Brasov. Incepand cu anul 2001, Turnul Negru a fost redat circuitului turistic prin deschiderea unei expozitii de armament ce dateaza din secolul XVII.