Ca sa urci pe masivul Suhardul Mic din parcul Cheile Bicazului – Hasmas si sa ajungi la punctul de belvedere de o rara frumusete asupra statiunii Lacul Rosu, ai mai multe optiuni privind traseul. Noi am urcat pe traseul marcat cu triunghi albastru care pleaca din centru statiunii Lacul Rosu spre Vila Bucur, Cabana Suhard, Saua Suhard pana la crucea de lemn de pe Varful Suhardul Mic aflat la 1345 m altitudine. Traseul este accesibil iubitorilor de munte pe toata durata anului si are o lungime de parcurs de aproximativ 3 km, fiind unul din cele umblate trasee din Cheile Bicazului.

Punctul de plecare al traseului se afla langa Restaurantul Lacul Rosu situat la circa 200 m de DJ 12/C. De aici se urca pe un drum pietruit si plin de serpentine pana la Vila Bucur, prima constructie din zona de la care a pornit lansarea turismului in aceasta statiune. Apoi, drumul pietruit se termina si pana la Cabana Suhard urcam pe un drum forestier pe parcursul caruia patrundem incet, incet in salbaticia naturii si a peisajelor montane.

Drumul devine din ce in ce mai ingust si se transforma intr-o poteca serpuita care ne conduce pasii spre peretele sudic al Masivului Suhardul Mic. La baza acestui perete imens de piatra se afla Saua Suhard formata din pajisti verzi pline cu flori de camp multicolore, adevarate covoare ale naturii pe care poti poposi si admira natura in toata splendoarea ei. Tot aici, intalnim si locul de plecare al traseelor de alpinism cu grade diferite de dificultate pe acest masiv stancos.

Poteca pe care urcam spre varful muntelui trece printr-o padure si este din ce in ce mai abrupta si impanzita de radacini de copac care au format adevarate trepte, menite parca sa-ti usureze efortul de a ajunge acolo sus. Odata ajuns pe platoul masivului Suhardul Mic curentul te surprinde si ai tendinta de a te aseza repede pe stanca pentru a fi in siguranta. Acolo, te afli doar tu, norii si pasarile inconjurat de o liniste monumentala si o priveliste magnifica. Doar atunci vei intelege ca tot ceea ce simti si ti se infatiseaza inaintea ochilor merita efortul depus de a parcurge acest traseu.