Schitul SIHLA


Vanatori

4209 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

Schitul Sihla este asezat la 6 km de Manastirea Sihastria (de care apartine din punct de vedere administrativ) si este una din renumitele sihastrii ale Moldovei. Aici si-a petrecut viata pustniceasca marea sfanta a Sihlei si a Moldovei, Cuvioasa Teodora.

Hramul manastirii Sihla: “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” (24 iunie)
“Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla” (7 august)
Cai de acces: Piatra-Neamţ – Manastirea Agapia – Schitul Sihla (44 + 8 km)
Târgu Neamţ – Manastirea Secu – Schitul Sihla (23 + 5 km)
Târgu Neamţ – Manastirea Agapia – Schitul Sihla (9 + 6 km)

Aflat pe drumul forestier ce leaga satul Agapia de Manastirile Sihastria si Secu, Manastirea de la Sihla este un important punct de pelerinaj religios, in special datorita Sfintei Teodora. Se pot face pelerinaje de la Sihastria la Sihla, pe marcaj cruce albastra sau de la Sihla la Schitul Daniil Sihastrul.

Inca din secolul XV, atrasi de singuratatea desavarsita a muntilor, numerosi sihastri s-au nevoit la Manastirea Sihla. Cu toate acestea, abia in anul 1741, a fost ctitorita la Manastirea Sihla prima biserica din lemn de catre familia Cantacuzino cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”.

In anul 1813, Arhimandritul Benedict o reinoieste cu temelie din piatra si pereti de barne din lemn, iar intre anii 1973-1974, Mitropolitului Iustin Moisescu impreuna cu staretul Manastirii Sihastria o restaureaza in intregime. Construita in stilul clasic al bisericilor moldovenesti, biserica de la Sihla are o singura turla in forma de cruce deasupra naosului, iar interiorul este impartit intre altar, naos si pridvor. Catapeteasma din biserica dateaza din secolul al XVII – lea si este sculptata in lemn de tei si poleita cu aur. Fresca bisericii realizata in stil bizantin a fost executata de catre pictorul Vasile Pascu.

Dupa anul 1990 turla bisericii a fost din nou renovata. In locul vechilor corpuri de chilii din partea de vest a incintei au fost construite altele noi, din piatra, pentru a veni in intampinarea nevoilor crescande ale obstei Manastirii Sihla. In acelasi timp, s-a reconstruit si clopotnita si s-au ridicat o trapeza si un arhondaric nou, care primeste cu dragoste pelerinii ce vin in prezent, in numar destul de mare la schitul Sihla.

In anul 1763 pe prispa ingusta a unei stanci, foarte aproape de locatia actuala a Manastirii Sihla, la adapostul primitor al unui bloc de piatra, a fost construita de catre Ionita Aga Cantacuzino-Pascanu o bisericuta „dintr-un brad”, lunga doar de cativa pasi, cu hramul “Schimbarea la fata”. Biserica este lucrata in forma de corabie din barne de lemn, captusita in exterior cu scandura si acoperita cu sita. Interiorul este slab luminat si extreme de simplu, motiv pentru care mai pastreaza si astazi intimitatea si atmosfera unei epoci de demult. Catapeteasma este pictata in ulei si odata cu bisericuta care se pastreaza in starea initiala si astazi, dateaza din secolul al XVIII-lea. In partea dreapta si stanga a bisericutei se afla cate o cladire mica pentru chili, care au fost construite in sec al IX -lea.

Pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o poteca tainica, se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora. Aici este locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post si rugaciune, s-a nevoit ani de-a randul. Pentru omagierea vietii ei se povesteste ca a fost construit schitul Sihla in anul 1725 si tot in amintirea ei, in anul 1991, a fost infiintat schitul din Codrii Pascanilor care a primit Hramul Sfanta Teodora. Aceasta a fost canonizata la data de 7 august 1992 si este considerata cea mai aleasa Floare Duhovniceasca.

In data de 7 august , de sarbatoarea Sfintei Teodora de la Manastirea Sihla, sosesc multi pelerini credinciosi care se roaga si aduc laude pentru toti Sfintii si pentru toate darurile primite de la ei.