Schitul POCROV


Vanatori

5042 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

Schitul Pocrov este situat in comuna Vanatori, la 17 km vest de orasul Targu Neamt si la 62 km nord de municipiul Piatra Neamt. Drumul care duce de la Manastirea Neamt pana la Schitul Pocrov trece prin locuri de liniste si de pitoresc fara egal si se opreste intr-o poina de o rara frumusete.

Hramul schitului Pocrov: “Acoperamantul Maicii Domnului”

Anul constructiei: in anul 1714 de Pahomie, episcop de Roman

Aflat intr-o poiana cu paduri seculare, la aproximativ 4 km sud-vest de Manastirea Neamt (cea mai veche manastire din Neamt), sub poalele muntelui “Chiriacu”, schitul Pocrov a fost construit in anul 1714 de catre Pahomie si ucenicii sai: Sofronie, Mardarie, Lazar, Dosoftei si Ioanichie. Schitul Pocrov numit si „Poiana raiului” reprezinta un adevarat loc al linistii unde au vietuit multi parinti iscusiti ducand o viata duhovniceasca foarte aspra. Multi dintre acestia au reusit sa intemeize si sa conduca, la randul lor, alte schituri.

Din punct de vedere arhitectural biserica schitului Pocrov are trei turnuri din care doar unul are legatura cu bolta interioara si a fost construita din barne pe temelie din piatra dupa un plan treflat cu pridvor, pronaos, naos si altar. Catapeteasma bisericii este ornamentata in stilul vremii cu flori scluptate in lemn, iar icoanele sunt executate in maniera picturii bizantino-atonita. Printre obiectele de cult de la Pocrov de o mare importanta sunt cateva icoane, cruci de argint din 1802, un brau de la Ierusalim din 1785, cruci de chiparos suflate cu aur, carti de cult din secolele XVII- XIX, chivote, un potir poleit cu aur din 1804, discuri si o icoana „Acoperamantul Maicii Domnului” care poarta semnatura lui C. Lifticar (1856).

De-a lungul timpului, egumenii de la Schitul Pocrov s-au ostenit si au intretinut acest asezamant monahal. In anul 1847, in timpul egumenului Nicanor Tudurii, s-a mai adaugat la locas un corp de chilii, iar in interior a fost amenajat un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Pentru parintii vietuitori din obstea schitului Pocrov s-a construit in anul 1993 o noua casa cu mai multe chilii. In prezent, egumenul schitului alaturi de cei 9 vietuitori se inrijesc de bunul mers al vietii monahale. Citeste si despre alte manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.