Sarbatoarea Junilor Brasovului


Brasov

3290 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

In fiecare an, in prima duminica de dupa Pasti – duminica Tomii, are loc Sarbatoarea Junilor Brasoveni.
Acest obicei stravechi dateaza din vremuri imemoriale, insa prima mentiune documentara dateaza din 1728 si se gaseste într-un hrisov din arhiva Muzeului Prima Scoală Romaneasca din Scheii Brasovului, junii fiind amintiti ca o "rânduială din bătrâni".
Julius Teutsch, cronicar sas din Brașov, spunea că "Junii trebuie priviti ca un rest de epoca pagana, o straveche serbare de primavara, care serbeaza reinvierea naturii, invingerea soarelui asupra asprimii și gerului iernii, inceputul vietii noi, iar serbarea trebuie considerata ca un cult religios precrestin, confirmata si de imprejurarea ca se petrece tot timpul pe dealuri, fiind un obicei cunoscut incă de la daci".
Junii sunt impartiti in 7 grupuri: Tinerii, Bătrânii, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii si Albiorii. Fiecare grup poarta straie traditionale specifice. De asemenea, harnasamentele cailor sunt alese tot in functie de grupul de apartenenta.
În frunte cu fanfara militară, cele șapte grupuri de juni pornesc, in ordinea in care au fost amintite mai sus, din Piața Unirii și coboara până în centrul orașului, după care se intorc in Piata Unirii, continuand pana la Pietrele lui Solomon. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armași. Vătaful poartă lenta roșie pe piept, iar armașii mare și mic, galbenă si albastră, formând astfel tricolorul, ca pe vremea când acesta era interzis.
Pe tot traseul parcurs junii se adreseaza multimii cu "Hristos a Înviat".

Odata ajunsi la Pietrele lui Solomon, junii isi ocupa locurile la mesele de pe cele doua platouri dupa care încep petrecerea prin ieșirea la horă și aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscută ca „Hora junilor".
La ora stabilită pentru închieierea manifestării, grupurile de juni se încolonează în ordinea stabilită și știută și se îndreaptă spre Piața Unirii, unde fiecare grup cântă „Hristos a Inviat" și apoi grupurile de juni se despart luând astfel sfârșit defilarea călare a junilor.