Orasul Piatra Neamt este resedinta judetului Neamt, amplasat intr-un bazin intramontan pe valea raului Bistrita, la iesirea acestuia dintre munti, la confluenta cu paraul Cuiejdi. Situat la o altitudine de 310 m, municipiul Piatra Neamt este strajuit de culmile Pietricica (590 m) la sud-est, Cozla (679 m) la nord, Cernegura (852 m) la sud-vest, Carloman (617 m) la nord-vest si Batca Doamnei (462 m) la sud-vest. Datorita frumusetii arhitectonice cat si a reliefului, orasul Piatra Neamt mai este denumit si Perla Moldovei.

Obiectivele turistice situate in orasul Piatra Neamt:

Curtea si Biserica Domneasca din Piatra Neamt – intemeiata de voievodul Stefan cel Mare intre anii 1468 – 1475, Curtea Domneasca, Biserica “Sf Ioan” si Turnu-Clopotnita constituie astazi un ansamblu architectural situat in centru orasului Piatra Neamt, in Piata Libertatii.

Muzeul Curtea Domneasca Piatra Neamt – expozitia Curtea Domneasca de la Piatra Neamt a fost inclusa in circuitul expozitional in anul 1986 si cuprinde materiale tridimensionale si documente referitoare la Curtea Domneasca atestata la 20 aprilie 1491.

Muzeul de arta Piatra Neamt – situat in Piata Libertatii expozitia muzeului cuprinde obiecte de etnografie si arta populara (textile, ceramica, mobilier) care ilustreaza ocupatiile, obiceiurile si portul din zona Neamt.

Muzeul de etnografie Piatra Neamt – situat in Piata Libertatii cuprinde o impresionanta expozitie de obiecte etnografice si arta populara din Neamt care ilustreaza ocupatiile, obiceiurile si portul oamenilor din aceasta zona, dar si arhitectura traditionala din lemn.

Muzeul de arta eneolitica Cucuteni Piatra Neamt – situat langa Curtea Domneasca are expuse in jur de 300 de piese din Cadrul Culturilor Precucuteni – Cucuteni, incluse in categoria „tezaur“ a patrimoniului cultural national.

Muzeul de istorie si arheologie Piatra Neamt – infiintat in anul 1934 de catre preotul Constantin Matasa a fost primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova.

Muzeul de stiintele naturii Piatra Neamt – infiintat in anul 1960 expozitia permanenta a muzeului este conceputa sub forma unei prezentari monografice complexe a judetului Neamt din punct de vedere geologic, paleontologic, floristic, faunistic si ecologic.

Muzeul Memorial “Calistrat Hogas” din Piatra Neamt – este amenajat din anul 1969 in casa in care a locuit scriitorul Calistrat Hogas.

Cetatea dacica de la Batca Doamnei – este cel mai vechi monument istoric de pe teritoriul municipiului Piatra Neamt si reprezinta una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova. In prezent, s-au mai pastrat doar ruinele vechilor constructii care nu mai au proportiile monumentale de altadata si sunt accesibile doar arheologic. De pe culmea Batca Doamnei poti admira o priveliste minunata a orasului, a lacului de acumulare si a Vaii Bistritei.

Biserica de lemn din cartierul Valeni – situata pe un platou cuprins intre Bistrita si panta despadurita a versantul estic al Cernegurei, biserica se remarca prin infatisarea arhaica, prin patina intunecata a peretilor de lemn, dar si prin linia plina de eleganta a unui profil lipsit de orice element discordant.

Sinagoga – construita in anul 1766, sinagoga este asezata in partea de est, sub zidurile Curtii si Bisericii Domnesti

Telegondola Piatra Neamt – una dintre cele mai mari realizari din punct de vedere turistic ale conducerii orasului, statia de pornire este de la Gara Piatra Neamt si merge pana la statia de sosire de pe dealul Cozla.

Compexul de agrement Parcul Cozla - este amenajat pe muntele Cozla in partea de nord a orasului Piatra Neamt. La baza muntelui este amenajata o mica gradina zoologica iar pe varful muntelui se gasec acum statia de sosire a telegondolei, partia de sanius, punctul de plecare al partiei de schi si statia de sosire a instalatiei de telescaun cu ajutorul carei schiorii pot ajunge in varful dealului Cozla.

Complexul turistic si de agrement “Peste Vale” – situat la poalele muntelui Cernegura, pe malul drept al Bistritei, complexul pune la dispozitia turistilor toate facilitatile necesare pentru recreere si odihna: terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, bazine de inot, plaja amenajata si camping, sezlonguri si gratare, etc.

Baza hipica col. Virgil Barbuceanu – considerata ca fiind cea mai frumoasa baza hipica din tara, este situata in zona denumita “Peste Vale”si alaturi de Strandul Tineretului formeaza un minunat complex sportiv, turistic si de agrement.