Muzeul National de Istorie a Romaniei este adapostit intr-o cladire monument istoric, denumita in trecut Palatul Postelor, aflata in cuprinsul vechiului centru istoric al Bucurestiului. Cladirea a fost construita intre 1894-1899, pe baza planurilor arhitectului Al. Savulescu (1847-1902), avand drept sursa de inspiratie Palatul Po?telor Federale din Geneva.

In present, Muzeul National de Istorie a Romaniei detine un bogat patrimoniu (incluzand peste 650.000 piese, un numar care sporeste anual si intre care se numara obiecte remarcabile), organizat în urmatoarele colectii: ceramica, lapidarium-tegularium, numismatica, filatelie, medalistica -sigilografie, tezaur, manuscrise, tiparituri, arta plastica, arta decorativa, fototeca istorica, stampe, harti, metal, armament si echipament, textile si mobilier.

Prin colectiile sale, Muzeul National de Istorie a Romaniei detine un fond foarte valoros de bunuri de patrimoniu mobil care ilustreaza toate perioadele semnificative din trecutul poporului roman, cat si din vremea unor civilizatii care au existat in vechime pe actualul teritoriu al tarii noastre.