Situat la tarm de mare, într-unul dintre marile porturi europene, Constanta, Muzeul de Arta este considerat pe plan national un important si reprezentativ spatiu de pastrare, valorificare si cercetare a creatiei plastice românesti din perioadele moderna si contemporana.

Infiintat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, apartinând vechilor pinacoteci din Constanta si Balcic, Muzeul de Arta ofera publicului de pretutindeni peste un secol din evolutia picturii, sculpturii si graficii românesti, încercând în acelasi timp sa arate si sa fixeze prin opere de referinta, locul si rolul Dobrogei, al peisajului marin în contextul creatiei nationale.

Dintr-un patrimoniu de peste 7800 de lucrari sunt expuse aproximativ 1500, atât la sediul din Constanta, cât si în cele doua sectii din oras si judet - Muzeul de Sculptura Ion Jalea si Muzeul de Arta Dinu si Sevasta Vintila din comuna Topalu.

Expozitia permanenta a muzeului constantean se bazeaza pe nuclee monografice ale maestrilor si sugereaza o imagine complexa a creatiei fiecaruia. Astfel vizitatorul poate admira numeroase lucrari apartinând lui Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Stefan Dimitrescu, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Vasile Popescu, Jean Al.Steriadi, Lucian Grigorescu, Ion Tuculescu, Alexandru Ciucurencu, Marcel Iancu, M. W. Arnold, Corneliu Michailescu, Max Hermann Maxy, Margareta Sterian, Micaela Eleutheriade, Magdalena Radulescu, Lucia Dem. Balacescu (pictura), Dimitrie Paciurea, Gheorghe Anghel, Ion Jalea, Corneliu Medrea, Alexandru Calinescu, Oscar Han, Milita Petrascu, Hans Mattis-Teutsch (sculptura) si multi altii.

În expunerea de baza sunt prezente si piese de arta decorativa – europeana si extra-europeana, menite sa întregeasca o atmosfera de contemplare si elevatie.

Muzeul de Arta organizeaza numeroase expozitii temporare, de arta moderna si contemporana, din patrimoniul propriu sau din afara, ale unor etape, creatii, directii de evolutie, personalitati, tineri creatori pe cale de afirmare, arta româneasca, europeana si universala, în organizare proprie sau colaborare cu alte institutii prestigioase din tara si strainatate.

De-alungul deceniilor sale de existenta, Muzeul de Arta a editat cataloage de expozitii, studii de arta româneasca moderna, cercetari de antropologie culturala si urbana, axate pe problematica specifica spatiului dobrogean.

Deschis 10 – 18 în sezon, 9 – 17 extra-sezon, luni, marti închis