Farurile din Constanta


Constanta

5938 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

Orasul Constanta se poate mandri cu 4 faruri: Farul Alb, Farul Carol I, Farul de Aterizare si Farul Genovez.

Farul Alb a fost dat in functiune in anul 1972 si este situat pe digul NE din portul Constanta. Este prevazut cu un felinar, galerie si nautofon. Inaltimea turnului este de 18 metri, acesta fiind construit din blocuri de beton, iar lumina sa alba este vizibila pe o raza de 10 mile marine.

Farul Carol I a fost construit in anul 1903, aflandu-se in capatul digului mare din partea estică a Portului Constanta. Farul este decorat cu un basorelief reprezentand figura regelui Carol I. Basorelieful a fost distrus de comunisti, fiind refacut in anul 2002, de catre artistul plastic Traian Marinescu. Farului are o inaltime de 13m si este construit din piatra, in forma octogonala. Din anul 1961 farul este inactiv, insa poate fi vizitat atat in exterior cat si in interior, oferind o vedere impresionanata asupra orasului Constanta.

Farul Genovez a fost ridicat in anul 1860, numele provenindu-i de la locul pe care a fost construit initial. Pe acelasi loc, in secolul XIV, exista un far construit de genovezii care aveau afaceri in port.
Farul a fost construit dupa planurile lui Artin Aslan, iar de constructia sa s-a ocupat firma Danube and Black Sea.
Inaltimea de la sol a farului este de 12-14m, iar lumina emisa avea o vizibilitate de 9,5 mile marine. Din anul 1913, farul nu mai functioneaza, acesta fiind si mutat din locul pe care fusese ridicat initial. Ultima sa restaurare a avut loc in anul 1948.

Farul de Aterizare a fost construit in anul 1958, iar inaugurarea sa a avut loc in anul 1960. Inaltimea totala a farului este de aproximativ 60 de metri, lumina emisa avand o raza impresionanta de 24 de mile marine. Turnul farului este piramidal, din beton, de culoare albă, având în vârf o cupolă albastră în formă de piramidă cu vârful în jos. Farul este prevazut cu un radiofar, ce emite un semnal audio in codul Morse, folosit de nave pentru orientare.