Egreta mare (Egretta alba) face parte din familia starcilor si este cel mai mare dintre acestia. In Delta Dunarii cuibaresc 300-500 de perechi.

Corpul propiu-zis al egretei masoara 45 cm, iar picioarele au o lungime de 90 cm. Ajunge in Delta Dunarii in a doua jumatate a lunii martie. Are un cioc lung galben, tibia este neagra iar penajul este in totalitate alb. In rut ciocul este negru, iar intre cioc si ochi apare o culoare verzuie.

Egreta mare este o pasare impresionanta, cu un zbor lent. Prefera zonele cu canale si apa putin adanca, zone linistite. Prefera pestele de dimensiuni mici, in detrimentul broastelor. Are un pescuit de asteptare iar gatul lung o ajuta sa prinda prada.

Cuibareste in colonii monospecifice si polispecifice alaturi de alte specii de starci: tiganusul, cormoranul mare, etc. De obicei cuibul este pe sol. In Delta Dunarii exista o singura colonie de acest gen, restul exemplarelor cuibaresc in salcii. Cuibul este construit din crengi uscate si este renovat in fiecare an. Ponta depusa in aprilie este de 4 oua.

Din evul mediu si pana la inceput de sec. XX, egreta mare a fost sacrificata pentru penele de pe crestet. S-au exportat tone de pene.

Dusmanii naturali sunt pasari rapitoare diurne si mamiferele gen sacalul sau enotul. Suprapescuitul contribuie la periclitarea speciei.