Centrul Sighisoarei


Sighisoara

13161 Vizualizări
2 Comentarii

EMBED

Complex medieval de arhitectura militara, civila, ecleziastica de valoare europeana, Sighisoara este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania. Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei".

Cetatea Sighisoara, una dintre cele mai spectaculoase si pline de mister cetatii medievale din Transilvania, reprezinta un veritabil monument istoric ce pastreaza vie emotia intalnirii cu trecutul, calatorul descoperind o lume fermecatoare. Sighisoara este considerata cea mai frumoasa cetate din Europa. Aceasta s-a pastrat in mare parte intacta, numarandu-se printre putinele asezari de acest fel, unde casele medievale sunt locuite si astazi.

Turnul cu Ceas a fost construit in secolul XIV cu scopul de a apara poarta principala a cetatii. Turnul este inalt de 64 m si are 4 turnulete secundare. Turnul a suferit o serie de stricaciuni la marele incendiu din 1676 fiind reparat la scurt timp dupa acest eveniment, atunci primind forma sa actuala. Ceasul din varful turnului a fost construit in Elvetia si este atestat documentar din 1648. Statuetele din lemn simbolizeaza zilele saptamanii si sunt operele sculptorului Johann Kirschel.  Turnul a servit ca si primarie a orasului pana in 1556. In 1898 a fost transformat in muzeu al orasului.

Biserica Manastirii este un monument de arhitectura in stil gotic si se gaseste in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas. Biserica a apartinut calugarilor dominicani si este mentionata documentar inca din anul 1298. Dimensiunile bisericii ating 44,5 metri lungime si 12,6 metri latime. In 30 aprilie 1676, biserica a ars in intregime, iar toate piesele de mobilier dateaza din anii de dupa incendiu. Biserica a fost refacuta prin efortul financiar al cetatenilor. Turnul si clopotul bisericii au fost construite in anul 1677, si au fost captusite cu tabla in anul 1956. In aceasta biserica se afla unul dintre putinele altare transilvanene ale barocului timpuriu. Patrimoniul bisericii detine, printre altele, 39 de covoare orientale de mare valoare, confectionate in secolele XVI-XVII si o cristelnita de bronz turnata in anul 1440. O ultima restaurare a bisericii a fost facuta in anul 1982.