Printre categoriile de arii protejate din Parcului National Ceahlau se numara si “Cascada Duruitoarea”. Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Parcul National Ceahlau. Accesul pana la cascada se face pe traseul cu cruce rosie care are o lungime de 7,5 km, diferenta de nivel de 950m, durata de parcurgere de 4h,30min – 5h şi grad mediu de dificultate.

Situata in Masivul Ceahlau, in punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1.270 m, Cascada Duruitoarea are o cadere impresionanta de apa de 25-30 m inaltime pe fiecare cadere de apa. Ea s-a format pe Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz.

Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase si mai zgomotoase creatii ale naturii. Debitul mare de apa asigurat de Paraul Rupturii si afluentii lui in cadere de la o inaltime de aproximativ 100 m formeaza vuietul asurzitor al cascadei care se aude de la mare departare. Se pare ca din acest motiv cascada poarta numele de Duruitoarea. Cascada produce cel mai puternic zgomot pe vreme ploioasa cand debitul paraului Rupturii este crescut.

Aceasta este împartita in doua caderi de apa, in primul prag al acesteia apele paraului au sapat prin eroziune marmite fluviale, iar in a doua portiune rasfira apa ca un evantai peste stanca, de la o inaltime de 5 m.