Biserica Evanghelica Sf. Bartolomeu Brasov

Biserica Sf. Bartolomeu este situata in partea de vest a orasului, la poalele dealului Sprenghi. Este cea mai veche cladire a orasului, aceasta fiind construita in secolul al XIII- lea, in stil gotic timpuriu. In trecut, mai era cunoscuta si sub numele de Biserica celor trei orfane. Conform legendei, cele trei orfane au lasat tot ce aveau bisericii si au fost inmormantate sub altar.

In secolul al XV-lea, in urma distrugerilor provocate de numeroasele invazii turcesti, biserica este reconstruita partial.  Este înconjurat? de un zid de aparare circular, nu foarte înalt, partea nordica, vestica si sud-vestica a zidului medieval de aparare fiind originale, iar partea estica si unele parti din partea nordica au fost demolate si reconstruite.

In interiorul zidului de aparare se afla cimitirul enoriasilor sasi din Bartolomeu, in care este înmormântat ?i Iohannes Mattis-Teutsch (1884-1950), unul dintre înnoitorii artei plastice de la începutul secolului al XX-lea, figur? proeminent? a expresionismului european.

Turnul bisericii a fost reconstruit si inaltat cu un etaj in 1842, dupa ce s-a prabusit ca urmare a cutremurului din 1822. Altarul dateaza din 1791, iar o strana veche, din 1683.

La biserica Sf. Bartolomeu, de mai bine de 500 de ani, in ultima duminica inaintea zilei de 24 august (ziua Sf. Bartolomeu),  se desfasoara pelerinajul Hramului Sf. Bartolomeu, ca o serbare regionala unde se intalnesc comunitatile sasesti din Tara Barsei.

Slujba festiva este urmata de dansuri si cantece populare germane acompaniate de fanfara.

Program de vizitare:

Luni-Vineri: 9.00 - 12.00;
Joi: 9.00 - 12.00 ?i 15.00 - 17.00