Biserica Evanghelica Fortificata din Sanpetru este o biserica in stil romanic, care se crede ca dateaza din secolul al XIII-lea. Urmele unei picturi pe unul dintre peretii cetatii fortificate i-a determinat pe experti sa presupuna ca, in acel loc, calugarii cistercieni construisera o manastire in jurul anului 1240. Sapaturile arheologice din aceasta zona dovedesc ca teritoriul a fost locuit inca din perioada neolitica. Dup? 1211, asezarea a fost colonizata de sasi.
Initial, biserica a fost construita ca o basilica cu trei nave, care in 1794 a fost in intregime demolata, in urma numeroaselor incendii suferite. In 1795 incepe reconstructia actualei biserici pe acelasi amplasament, cu un turn-clopotnita in partea de est.

Biserica fortificata a suferit grave distrugeri in timpul invaziei turcesti in Tara Barsei, din anul 1432, care a distrus satul Sanpetru. In acelasi secol taranii din Sanpetru au ridicat zidurile din jurul bisericii inalte de 8 metri si au intarit incinta cu 5 turnuri de aparare si un sant cu apa.

Biserica Evanghelic? are o importanta deosebita pentru comunitatea saseasca, dar si pentru întreaga comunitate, deoarece este punct de atractie pentru toti cei ce viziteaza zona. Astazi, biserica mai are doar 145 de enoriasi. Biserica este condusa de preotul Klein Peter, hirotonisit în 2006.