Biserica Evanghelica Fortificata Cristian

Biserica evanghelica fortificata din Cristian, judetul Brasov, Transilvania, dateaza din secolul XIII si a fost ridicata in stil romanic, avand forma unei basilici cu trei nave, cu elemente sculpturale apartinand goticului. Biserica Fortificata din Cristian este declarata monument istoric
Ca urmare a numeroaselor deteriorari suferite, in secolul XIX, biserica este refacuta in stil neoclasic.

In zilele noastre se mai pot observa imbinate elemente arhitecturale diferite din care s-au pastrat intacte o rozasa, trei chei de bolta decorate cu bustul lui Iisus, un Agnus Dei si o floare de cires, portalul vestic in stil romanic si piatra de mormant a preotesei Anna May (1631).

Orga dateaza din 1910 si are doua claviaturi, 23 de registre pe sistem pneumatic. Proiectul a fost luat de la vechea orga din 1842.
Policandrul cu 50 de lampi a fost confectionat din fier batut in amintirea celor cazuti sau disparuti in timpul primului razboi mondial.

Biserica evanghelica din Cristian a fost fortificata in secolul XV, ridicandu-se in jurul ei o incinta ovala cu opt turnuri si bastion pe poarta - transformat cateva sute de ani mai tarziu in casa parohiala. Pentru a intari si a spori protectia, incinta a fost dublata de un zid mai mic - zwinger si de un sant de apa, care astazi nu se mai observa.
In prezent, tot ansamblul se afla intr-o buna stare de conservare.