Biserica Evanghelica Fortificata din Cisnadie a fost ridicata la inceputul sec. al XIII-lea, initial fiind o bazilica romanica ce purta hramul Sf. Walpurga. Mentionata in documente pentru prima data in anul 1349, biserica a gazduit renumitul "Tezaur de la Cisnadie", care ulterior a fost mutat la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Biserica a fost primul edificiu din Transilvania pe care s-a montat un paratrasnet, ca urmare a numeroaselor trasnete care s-au abatut asupra turnurilor bisericii. Paratrasnetul a fost lucrat in cupru, dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg

Din vechea cetate s-au pastrat cateva turnuri: Turnul Paznicului, Turnul Primariei, Turnul Faurilor de Seceri, Turnul Scolii, Turnul Slaninei și turnul situat în gradina parohiala.

In interiorul Bisericii Evanghelice fortificate din Cisnadie s-au pastrat un clopot din anul 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi in stil baroc. Altarul poliptic a fost pictat de către Vincentius Cibiniensis în secolul al XVI-lea, cel care a pictat și altarul poliptic pentru Biserica evanghelica din Cetatea de Balta (în prezent reformată), precum si o fresca ce se afla în biserica reformata din Ocna Sibiului.