Despre Tiganusul (Plegadis falcinellus) Delta Dunarii
Tiganusul (Plegadis falcinellus) este o specie a carei populatie numara, in anii 70-80, 12.000 de perechi. Astazi mai sunt 2.100.
Penajul rprezinta o combinatie de irizatii maronii cu luciri metalice de verde, rosu sau violet. Penajul juvenililor este mat completat de pete mici albe. Pentru adulti, englezii au gasit o denumire potrivita cu penajul: Glossy Ibis.
Tiganusul are un zbor frumos elegant si alterneaza "vaslitul" cu "plutitul". Zboara cu gatul intins, iar stolurile sunt usor de recunoscut. Este o specie migratoare: ajunge in Delta Dunarii la mijlocul lui martie si pleaca spre zonele de iernare in august.
Tiganusul se hraneste in apele mici, mlastinoase, iar ciocul sau curbat il ajuta la sondare. Consuma animale acvatice marunte.
In toate coloniile mixte din Delta Dunarii exista cuiburi de tiganus. Cuibareste alaturi de egrete, cormorani si starci. Cuibul sau e intalnit in partea superioara a arborilor sau a salciilor. O pereche depune 4-5 oua.
Comunistii au incercat sa dezvolte o industrie ce avea la baza tiganusul. Incercarile de a produce conserve de tiganus au esuat.
Desecarile in scopuri agricole au influentat negativ specia, iar astazi turismul haotic afecteaza coloniile de tiganusi.