Stiuca este o specie de apa dulce cu raspandire mare in intreaga Europa. In Romania, cele mai multe exemplare traiesc in Delta Dunarii.
In Romania, in general, stiuca atinge o lungime de 40-50 cm si o greutate de 1-1,8 kg. Sunt exemplare si de 1,2-1,8 m cu o greutate de 20 kg.
Are corpul relativ gros, alungit si usor turtit lateral. Capul este lung, iar botul are aspectul celui de rata. Ochii sunt dispusi in zona fruntii.
Gura larga ii permite sa inghita pesti mari. Dintii sunt bine dezvoltati, puternici si ascutiti. Maxilarul inferior este mai lung decat cel superior.
Inatatoarea dorsala este situata in apropierea cozii, la acelasi nivel cu cea ventrala. Linia spatelui este usor bombata.

Culoarea variaza in functie de calitatea apelor; de la cenusiu-verzui la galben-verzui pe spate. Abdomenul este alb, iar lateralele vargate.
Stiuca (Esox lucius) este un peste rapitor ce se dezvolta foarte repede. In primele stadii de dezvoltare, stiuca traieste in grupuri. Adultii sunt solitari.
Ziua sta ascunsa in vegetatia apei si ataca doar pestii din apropierea ei. Noaptea stiuca vaneaza activ pentru a-si potoli foamea.
Stiuca poate inghiti pesti mari, de pana la o treime din greutatea sa. In general se hraneste cu pesti mici, broaste , serpi si mamifere mici.
Masculii ating maturitatea sexuala la 3 ani, iar femelele intre 3-4 ani. Perioada de reproducere incepe in februarie si dureaza pana in martie.