Starcul purpuriu (Ardea purpurea) este una dintre cele mai elegante pasari din familia starcilor. Oaspete de vara in Delta Dunarii, ierneaza in Asia si Africa.

Starcul purpuriu este o pasare de talie mare cu lungimea de 70-90 cm, greutatea 0,5-1,3 kg, inaltimea 94 cm si cu o anvergura a aripilor de pana la 145 cm. Capul este mic, plat, ciocul galben in forma de pumnal, irisul galben. Masculii au pe laterale cate o zona maro violet. Penajul este brun-roscat, cu nuante de rosiu purpuriu. Pe ceafa, starcul purpuriu are cateva pene lungi, ruginii. Penajul il ajuta sa se camufleze in caz de pericol sau in timpul vanatorii. In zbor, gatul lung si subtire este curbat in forma de "S".

Starcul purpuriu prefera zonele de stufaris, dar este intalnit si pe marginea canalelor. Cuibareste in colonii mici si mixte, alaturi de alti starci. Isi construieste cuibul in copacii inalti de langa marile lacuri, pe trestie sau rachite. In general, masculul construieste cuibul. Femela depune 4-5 oua ovale, albastre-verzui. Puii eclozeaza dupa 26 de zile. Ambii parinti participa la cresterea puilor.

Pescuieste in apa mica. Se hraneste cu broaste sau insecte acvatice. Pandeste mamifere mici pe care intai le ineaca si apoi le consuma.

Starcul purpuriu este o specie protejata, amenintata cu disparitia la nivel mondial.