Starcul de noapte (Nycticorax nycticorax) este cea mai numeroasa specie din familia starcilor.

Este o specie migratoare ce ajunge in Romania in aprilie si pleaca in noiembrie spre Africa. Cateodata, ierneaza cu succes in stufaris.

Are un corp robust si indesat. Gatul si picioarele sunt scurte, comparativ cu celelalte specii din familia starcilor. Starcul de noapte este o specie nocturna, ochii mari si rosii sunt adaptati pentru lumina slaba. Penajul este o combinatie de cenusiu si negru, cu alb pe abdomen.

Pentru hranire prefera apele mici. Sta la panda sau se plimba incet pentru a prinde broaste si alte animale acvatice.

Starcul de noapte cuibareste in colonii mixte impreuna cu tiganusul, egreta sau lopatarul. Rar, formeaza si colonii monospecifice. Cuiburile au un diametru de 35-45 cm si o inaltime de 25-30 cm. Sunt amplasate in partea superioara a arborilor.
In rut, picioarele devin galbene sau rozalii, uneori chiar rosiatice. Ritualul de curtare se petrece noaptea. Femela depune intr-un sezon 4-5 oua verzi-albastrui. Timp de 22 de zile cloceste impreuna cu masculul.
O data la 2-4 ore partenerii, printr-un ritual, se schimba la cuib. In timpul acestuia pasarile comunica cu ajutorul penelor de pe ceafa.

Numarul starcilor de noapte este in scadere. E o specie ocrotita de legislatia Romaniei cat si de cea internationala.