Satul BARNADU


Barnadu

4282 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

Satul Barnadu este un sat pitit sub vârfurile Ciurgăului, pe culmea ce separă bazinele Şugăului şi Bardosului. Casele localnicilor sunt din lemn, acoperite cu şindrilă şi respectă întru totul arhitectura tradiţională a satelor de la munte din zona Moldovei. Peisajul care găzduieşte satul Bârnadu este de o frumuseţe rară. Aici te întâmpină plaiurile verzi, tăiate de garduri, case tradiţionale de munte şi multe animale la păscut. Casele din sat sunt răsfirate şi aerisite, între ele sunt uliţe strâmte, vacile şi oile umblă nestingherite pe aici, iar oamenii încă muncesc pentru ziua de mâine. După stâncile din Cheile Bicazului unde se află acest sat parcă timpul a stat în loc, chiar dacă doar pentru o clipă scurtă. Verdele ierbii din Barnadu este atât de frumos încât ne încântă de fiecare dată când urcăm aici.

Pentru a-i vedea frumuseţea, trebuie mers la pas pe o potecă ce străbate culmea care urcă pe dreapta valea Şugăului şi apoi pădurea. Se mai poate merge în sat din valea Lapoşului pe un drum forestier cam stricat, dar pe care poate urca maşinile de teren. Chiar înainte de a ajunge la primele case, copacii fac loc unei privelişti de vis. Agăţaţi deasupra văii privirea ne este furată de frumuseţea Cheilor Şugăului, a Vârfului Criminişul şi a Vârfului Hăşmaşul Mare.

Bârnadu, satul dintre munţi este o oază de relaxare, ferit de fluxurile de turişti gălăgioşi, cu toate că se află foarte aproape de Cheile Bicazului, o destinaţiei turistică binecunoscută. Cine trece pe aici şi este hotărât să vadă mai mult decât nişte copaci şi nişte dealuri se poate aventura într-o drumeţie în acest sat de munte aşezat deasupra acestor chei înalte şi abrupte.