Pisica salbatica (Felis silvestris) e larg raspandita in Europa centrala si de sud. In delta se adaposteste in padurile dese si linistite, in scorburi sau vizuini de vulpe.

Lungimea corpului variaza. In medie atinge 45-60 cm, cu o greutate de 4-10 kg. In mod exceptional masculii pot atinge 100 cm.

Pisica salbatica se hraneste cu vertebrate, de la soareci pana la iezi de caprioare, vitei de cerb si diverse pasari.

Blana are peri lungi. Coada are o grosime uniforma si este lunga de 30-40 cm, cu 6-7 dungi tranversale si cu varful inchis la culoare.
Masculul e sur-negricios, femela galbuie. Pe gat au o pata alb-galbuie, iar pe frunte patru dungi negre neparalele. Cele mijlocii se prelungesc pe spate. Picioarele sunt galbui pe partea interioara, cu dungi negre tranversale in afara. Pe marginea externa a degetelor posterioare are o pata neagra.

Pisica salbatica este un animal singuratic, dar in rut poate fi observat in grupuri. Masculii marcheaza teritoriul cu o secretie a glandei perianale.
Se imperecheaza in februarie – martie. Gestatia dureaza 70 de zile, iar femela naste 2-4 pui, care sunt orbi timp de doua saptamani. Dupa o luna, puii isi urmeaza mama la vanatoare, iar la 3 luni acestia sunt capabili sa vaneze singuri.