Piciorongul (Himantopus himantopus) este o specie care face parte din familia limicolelor, adica din familia pasarilor care traiesc pe tarm. Si-a primit denumirea datorita picioarelor sale, lungi si rosii. Penajul este simplu alb-negru si completeaza imaginea unei pasari elegante.

Este o specie migratoare. Ajunge in Romania in aprilie si pleaca spre locurile de iernare in octombrie. Traieste in jurul marilor lacuri. Prefera zonele salmastre, iar specia este concentrata in partea de sud a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Piciorongul traieste in colonii impreuna cu specii vigilente si agresive. Piciorongii alarmeaza coloniile, printr-un sunet puternic.

Se hraneste cu organisme acvatice marunte. Piciorongul are un cuib simplu, neelaborat. Il construieste la nivelul solului. Cuibareste alaturi de ciocintors sau gulerat mic in colonii mixte care au un numar redus de pasari. Ouale de piciorong sunt clocite de ambii soti. Dupa eclozare, puii isi urmeaza imediat parintii. Uneori acest lucru se intampla chiar si in inot.

Dusmanii naturali ai piciorongului sunt porcii domestici, vulpile, sacalii sau eretii. Nu se cunoaste impactul sacalului asupra speciei. De asemenea pentru ca traieste in apropierea localitatilor, asupra speciei se exercita presiune antropica puternica.