Despre Pelicanul cret (Pelecanus crispus) Delta Dunarii
Pelicanul cret (Pelecanus crispus) este o specie periclitata la nivel mondial. In Delta Dunarii cuibaresc anual intre 300-500 de perechi.
Este cea mai mare pasare din Romania (13 kg ), iar anvergura aripilor sale atinge pana la 3,45 m. Are un penaj tern, plumburiu, aripile sunt albe, iar denumirea sa este inspirata de penele crete de pe crestet.
Pelicanul cret ajunge in Delta Dunarii la jumatatea lui februarie si pleaca din zona in octombrie. Cea mai importanta colonie e in zona lacului Sinoe. In trecut, cele mai importante colonii erau in Baltile Brailei si Ialomitei. Astazi, populatia se deplaseaza usor catre zona Calarasului.
Pelicanul cret se hraneste in grupuri mici si cateodata chiar solitar. Prefera carasul, linul sau stiuca.
Pelicanul cret are un cuib elaborat. Au fost semnalate cazuri in care cuibul pasarii atinge o inaltime de 1-1,30 m. Isi face cuiburile in zonele cu plauri, greu accesibile. Intr-un sezon, o pereche de pelican cret depune intre 2 si 4 oua. In rut, penajul pelicanului devine alb-argintiu, iar pe piept apare o irizare galben-roz. Gusa rosie –purpurie completeaza tinuta eleganta.
Pentru perpetuarea specie, in Delta Dunarii sunt derulate masuri de conservare a platformelor si a plaurilor unde cuibaresc pelicanii creti.
In 2011 a fost inregistrat cel mai mare numar de cuiburi din ultima perioada. Pelicanul cret este declarat monument al naturii din 1955.