Pastruga (Ascipenser Stellatus) este un sturion de dimensiuni medii. In perioada de reproducere migreaza din Marea Neagra in Dunare.
In medie, pastruga are 1,2-1,5 m si o greutate de 10-15 kg. Au fost capturate si exemplare cu o lungime de 2 m si o greutate de 80 kg.
Are un corp fusiform, cu botul lung si ingust. Gura este tranversala, iar buza inferioara este intrerupta median. Mustatile sunt nefranjurate.
Corpul este acoperit cu 10-15 scuturi dorsale si 30-35 ventrale, de culoare alb-murdar. Dorsala este negru-cafeniu, iar abdomenul alb.

Ziua sta la adancimi mari, iar noaptea urca la suprafata pentru hrana. Puii se hranesc cu larve, viermi si crustacei. Adultii prefera pestii si crustacee.

Femelele ating maturitatea sexuala la 10-14 ani, iar masculii la 7-10 ani. Pastruga nu se reproduce in fiecare an. O femela poate depune intre 30.000 – 180.000 de icre. Icrele sunt depuse pe un substrat stancos ,cu pietris sau prundis. Pastruga se incruciseaza cu nisetrul, morunul, viza si cega. Hibrizii prezinta aspecte comune ale speciilor parentale.

Pastruga este raspandita in Marea Neagra, Marea Caspica si Egee. Cea mai varstina pastruga capturata in Marea Neagra avea 23 de ani.