Parcul ALEXANDRU IOAN CUZA Bucuresti

Parcul Alexandru Ioan Cuza sau Parcul IOR se afla in partea central-estica a Bucurestiului, in inima sectorului 3, intr-un perimetru format de strazile Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Campia Libertatii, Baba Novac, Constantin Brancusi si Nicolae Grigorescu. Numele oficial de azi, Alexandru Ioan Cuza, e subliniat si de statuia domnitorului, amplasata la intrarea dinspre Baba Novac, alaturi de fantana care poarta acelasi nume.

Parcul IOR se intinde pe o suprafata de 48 de hectare de verdeata, iar impreuna cu lacul atinge 85 de hectare. Amenajarea parcului a inceput in anii 1970, din doua directii: una dinspre Baba Novac care purta denumirea de “Reconstructii”, iar cealalalta dinspre Camil Ressu si Nicolae Grigorescu, care se numea “Flax”. 

Ca orice parc ce se respecta, acesta e insotit de un lac - Lacul Titan, de origine naturala, impartit in doua segmente de Podul Liviu Rebreanu: Lacul Titan 1 si Lacul Titan 2. Aici exista cinci insule: "Insula Pensionarilor", "Insula IOR", "Insula Cainilor", "Insula Trandafirilor" si "Insula Inecatilor". Imaginea de ansamblu a parcului, formata din verdeata, lac si din cartiere ce il imprejmuiesc, e definita si de un locas de cult numit Biserica “Pogorarea Sfantului Duh”, construita in lemn, in stil maramuresean, inaugurata oficial in 1996. 

In ultimii ani, parcul a beneficiat de o serie de modernizari. Acum, parcul IOR este o oaza verde, o zona de recreere preferata de multi bucuresteni pentru plimbari placute si pentru activitati in aer liber.