Orasul Constanta


Constanta

7132 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

Constanta este asezata in partea de sud-est a Romaniei, la tarmul Marii Negre, avand coordonatele: 440 11'- latitudine nordica, 280 39'- longitudine estica. La limita de nord a orasului se afla statiunea Mamaia, plaja intinzandu-se pe o lungime de 6 km, orientata spre est, ceea ce ii confera insorire tot timpul zilei.

Portul Constanta este principalul port al Romaniei la Marea Neagra si al IV ca importanta in Europa, fiind intins pe o suprafata de 3182 ha (uscat si acvatoriu). Cota Portului Comercial Constanta si a Portului de Agrement Tomis este de + 2, 50 m altitudine.

Marturii documentare incontestabile de natura arheologica atesta existenta - inca din secolul VI i. H. - a orasului Tomis, pe promontoriul care reprezinta vatra Constantei de astazi.

Tomisul - gazda poetului exilat Publius Ovidius Naso, a fost intemeiat in cadrul unui amplu proces de colonizari grecesti pe tarmul Pontului Euxin, capatand atributele unui oras incepand din secolul IV i. H. Importanta Tomisului a crescut considerabil in vremea imparatului Constantin cel Mare - din al carui nume deriva numele actual al orasului. Supus cavalcadelor popoarelor migratoare, apoi aflat sub stapanirea Imperiului Otoman, orasul a fost prefacut in ruine de nenumarate ori.

O reala dezvoltare a orasului a a avut loc abia dupa victoria Romaniei in Razboiul de Independenta (1878), cand provincia a revenit la patria - mama. O a doua etapa a procesului de evolutie spectaculoasa a Constantei a reprezentat-o perioada interbelica, urmatorul moment marcant in evolutia sa constituind-l Revolutia din 1989.

Viata spirituala a orasului se concretizeaza prin activitatea a 5 teatre, 5 muzee, o serie de filiale a unor societati de cercetari stiintifice.

Populatia Municipiului Constanta depaseste 310.000 persoane, majoritara fiind de nationalitate romana alaturi de care intalnim minoritatile turca, tatara, rroma, rusa, maghiara, armeana, greaca, germana, bulgara, ucraineana, adepti ai religiilor ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, uniteriana, musulmana etc.