Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) face parte din familia sturionilor.

Astazi, in Delta Dunarii, populatia de nisetru a scazut alarmant.

Lungimea nisetrului variaza intre 90-120 cm, cu o greutate intre 10-15 kg. Au fost semnalate exemplare de 2,5 m si 150 kg. Corpul gros in apropierea capului si ingust catre coada este acoperit cu scuturi stelate: 10-20 pe dorsala, 30-50 pe laterale, 10-15 pe abdomen. Are botul scurt, rotunjit, lat si usor vertical. Are o gura inferioara, iar cele 4 mustati, cu aspect de franjuri, sunt amplasate in apropierea botului.

In primii ani de viata, nisetrul se hraneste cu larvele diferitelor insecte, rame sau crustacei. Ca adult prefera policheti, guvizi, heringi sau moluste.

La nivel genetic este o specie deosebita. Sturionii au o structura formata din 120 de cromozomi, in timp ce nisetrul dispune de 240.

Se aduna in grupuri mari doar in timpul migratiilor. Principala migratie e primavara, cand exemplarele urca pe fluvii pentru a-si depune icrele.
Pe Dunare, nisetrul ajunge pana la Portile de Fier si isi depune icrele in locuri adanci, cu fund pietros – nisipos. Ierneaza in Marea Neagra.
Ating maturitatea sexuala relativ tarziu. Nisetrul se reproduce o data la 2-3 ani in aprilie-mai. O femela poate depune pana la 3 milioane de icre. Puii apar dupa 4-5 zile si raman in fluvii pana la sfarsitul lunii iulie cand se retrag in mare, in apropierea gurilor de varsare.
Aici vor ramane pana la trei ani. Dupa aceasta varsta se retrag in mare, in locurile cu apa adanca.