Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Înfiinţat în anul 1951, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a beneficiat de fonduri patrimoniale mai vechi: o colecţie de artă provenind din fondurile fostului Muzeu Ardelean şi, mai ales, de colecţia Pinacotecii „Virgil Cioflec".
Muzeul are sediul în Palatul Banffy, construit în perioada anilor 1774-1785 ca reşedinţă privată a contelui Gheorghe Bánffy, guvernator al Transilvaniei, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann.
Galeria Naţională reprezintă expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Cluj-Napoca realizată în 21 de săli de la etajul clădirii. Patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca cuprinde peste 13.000 de piese deosebit de valoroase de artă românească şi universală (sec. XV-XXI), fiind compus din piese de pictură, sculptură, arte grafice, arte decorative şi fond documentar.
Palatul Banffy
În Piaţa Unirii se află cel mai important monument arhitectural realizat în stilul baroc din Transilvania. A fost ridicat între anii 1774-1785 de către guvernatorul Gheorghe Banffy. Faţada principală este una impunătoare şi păstrează blazonul familiei nobiliare - grifonul cu sabie şi coroană încadrat de alţi doi grifoni. Această faţadă este ornamentată cu statui reprezentând personaje ale mitologiei antice: Marte, Minerva, Apollo, Diana, Hercule, Perseu, sculptate de Anton Schuchbauer.
Printre oaspeţii palatului s-au numărat împăratul Francisc I, împărăteasa Karolina şi Franz Lizt. Începând cu anul 1951, palatul adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca.