Morunul (Huso huso) este cel mai mare peste de apa dulce de pe Terra. In Romania, morunii traiesc in Marea Neagra si se reproduc in Dunare.

In medie, ating lungimea de 170-200 cm si cu o greutate cuprinsa intre 50-150 kg. Au fost capturate si exemplare de peste 850 kg.

Morunul are gura semilunara si mare. Puietii au botul triunghiular si ascutit la varf. Membranele branhiale formeaza un pliu liber.
Lateral are doua perechi de mustati lungi, turtite lateral, cu capetele franjurate.

Morunul este cel mai carnivor dintre sturioni. In Dunare prinde crap, babusca si platica. In mare: guvizi, calcan, crustacei si moluste.

Este o specie longeviva. Traieste intre 30 si 60 de ani,  insa au fost pescuite si exemplare cu varsta de peste 100 de ani.

Morunii isi depun icrele intre pietre sau direct pe ele. Pietrele trebuie sa fie curate pentru ca icrele sa se lipeasca pe suprafata. Morunii se reproduc timp de 10 zile, la o temperatura medie a apei de 8-10 grade. Raman in zona pana se formeaza branhiile si gura.

In Romania au fost identificate doua zone de reproducere. Una este in apropiere de Rasova la km 310-311, cealalta langa Isaccea.
Dupa perioada postembrionara, puietii de morun pleaca spre Marea Neagra. Calatoria dureaza aproximativ jumatate de an.

In primii 3-4 ani de viata morunii traiesc in colectiv. Grupurile migreaza impreuna spre locurile de hranire.