Manastirea VARATEC
Despre Manastirea VARATEC
Manastirea Varatec este situata in comuna Agapia, in apropierea manastirii Agapia, la 12 km sud-vest de orasul Targu Neamt si la 40 km de orasul Piatra Neamt, intr-o mica depresiune de la poalele Muntilor Stanisoara, adapostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine care nu depaseste 460 m.
Manastirea a fost ctitorita in anul 1785 de Maica Olimpiada.
Hramul manastirii Varatec: “Adormirea Maicii Domnului” (15 august)
Maica Olimpiada, calugarita in fostul Schit Topolita, intre ani 1781-1785, intemeiaza o mica isihie in poiana Varatec. Prima stareta randuita la Manastirea Varatec a fost maica Nazaria de la Durau. In anul 1808, cand numarul monahilor a crescut, a inceput constructia din piatra a actualei biserici “Adormirea Maicii Domnului” si a zidurilor care o inconjoara, care au fost finalizate in anul 1812. In anul 1821, manastirea Varatec a fost jefuita iar calugaritele izgonite sau ucise, insasi maica Olimpiada a reusit cu greu sa scape, refugiindu-se la Manastirea Secu.
Arhitectura bisericii manastirii Varatec imbina elementele traditionale ale stilului moldovenesc din secolele XV-XVI cu influente straine din secolele XVII-XIX. Biserica are forma de nava, cu doua turle rotunde si foarte inalte cu acoperis in forma de clopot si cu bazele poligonale. Fatadele bisericii de la Varatec sunt netede si simple, inconjurate pe sub stresine de un brau de ocnite oarbe. Biserica are un exonartex suprapus vistieriei, pronaosului, naosului si altarului, iar pe partile laterale ale exonartexului, se afla două pridvorase rotunde, cu acoperisul bulbat.
Ansamblul monahal de la Varatec mai cuprinde Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lânga care se gaseste mormântul lui Veronica Micle si Biserica “Schimbarea la Fata” – secolul XIX. Manastirea Varatec se alatura manastirilor celebre din nordul Moldovei si, chiar daca dateaza dintr-o perioada mai recenta decat Bistrita, Neamt sau Agapia, Manastirea Varatec are rolul ei bine definit in istoria romaneasca.