Manastirea Sucevita este o manastire ortodoxa, situata în partea de nord-est a România. Acesta se afla in satul Sucevita, la 18 km distanta de orasul Radauti, judetul Suceava, în partea de sud a Bucovinei. A fost construita în 1582 - 1583 de catre Ieremia, Gheorghe si Simion Movila. Documentar, manastirea este atestata la 1582, în vremea voievodului Petru Schiopul.

Arhitectura bisericii contine atât elemente bizantine si gotice si unele elemente tipice la alte biserici pictate din nordul Moldovei. Atat la interior cat si la exterior, peretii sunt acoperiti de picturi murale, care sunt de o mare valoare artistica si infatiseaza episoade biblice din Vechiul si Noul Testament. Picturile dateaza din jurul anului 1601, ceea ce face din Sucevita una dintre ultimele manastiri care au fost decorate cu picturi exterioare in stil moldovenesc.

Curtea interioara a ansamblului monastic este aproape patrata (100 /104 m) si este înconjurata de ziduri inalte (6 m) si groase (3 m). In cadrul ansamblului, exista si alte structuri defensive,  inclusiv patru turnuri (unul în fiecare colt).

Manastirea Sucevita a fost atat resedinta domneasca, precum si manastire fortificata. Zidurile groase ale manastirii astazi adapostec un muzeu, care include o colectie remarcabila de obiecte istorice si de arta. Acoperamintele de morminte ale domnitorilor Ieremia (datand din 1606) si Simion Movila (1609), capodopere ale broderiei, împreuna cu vasele liturigice din argint, carti si manuscrise de valoare, ilustreaza in mod elocvent importanta manastirii Sucevita.

Datorita valorii sale si a rolului educativ, religios si cultural, Manastirea Sucevita, perla a ortodoxiei romanesti, din anul 2010, este înscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Film realizat de Osirisfilm.ro