In Manastirea Agapia, una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, traiesc 400 de calugarite. Manastirea a fost construita intre anii 1641 – 1643 de hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu. De atunci, pana prin anul 1802, Manastirea Agapia a avut obste de calugari. În anul 1803, dorind să infiinteze un seminar de preoti la Manastirea Socola din Iasi, mitropolitul Veniamin Costache al Moldovei a dispus ca cele vreo 50 de maicuțe de la Socola sa se mute la Manastirea Agapia. Printr-un hrisov domnesc al lui Alexandru Moruzi, Manastirea Agapia a devenit, astfel, manastire de maici.

În anul 1862, a fost organizata in manastire o școală de patru clase pentru surorile tinere, unde sa invete printre altele, psaltichia (muzica vocala bisericească) si limba greaca. Totodata, au fost infiintate un atelier de covoare si broderii, pentru învatarea broderiei si tesatoriei, precum si o scoala de pictura bisericeasca unde a predat Nicolae Grigorescu.

Recent, în august 2013, intr-o casa monahala, alcatuita din patru încaperi la etaj si două chilii la demisol, ridicata odata cu manastirea, s-a deschis Muzeul vivant Agapia.

Muzeul, unic în lume, detine trei ateliere functionale: atelierul de tesut si broderie, atelierul de olarie si atelierul de brutarie. Atelierul de olarie este redeschis dupa o perioada de 53 de ani de inactivitate. Vechiul atelier, a functionat pana in anul 1960. Atractia principala a muzeului consta in faptul ca activitatile se desfasoara in prezenta publicului care poate sa observe diversele operatii, inclusiv sa cumpere produsele din magazinul muzeului.