Lacul IZVORUL MUNTELUI


Bicaz

3158 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

Lacul Izvorul Muntelui este cunoscut si sub denumirea de Lacul Bicaz si s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic. Situat la cativa kilometri in amonte fata de orasul Bicaz, pe cursul superior al raului Bistrita, Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania. Totodata, lacul reprezinta locul unde se oglindeste Muntele Ceahlau in zilele insorite.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui este situat la 4 km de orasul Bicaz si la 35 km de municipiul Piatra Neamt.

Suprafata lacului Izvorul Muntelui variaza in functie de regimul de exploatare, cota maxima fiind situata la 516 m altitudine, iar cea minima la 434 m altitudine. In medie, perimetrul lacului este de aproximativ 71 km iar lungimea sa de 40 km. Apa lacului de acumulare este folosita pentru producerea de energie electrica in centrala hidroelectrică „Bicaz-Stejaru”, centrala cu o capacitate de 210 MW. Lacul se afla intr-o zona cu un potential turistic deosebit, in apropiere de parcul Cheile Bicazului – Hasmasu!

Fauna lacului cuprinde o gama variata de specii, si anume: mreana, clean, lostrita, scobar, moioaga, babusca, pastrav indigen, pastrav de lac şi pastrav curcubeu, oblet, porcusor, platica. Pe malul Lacului Izvorul Muntelui este amenajata si o crescatorie de pastrav, in localitatea Potoci, unde iubitorii de peste pot servi un pastrav proaspat prins din lac. Tot aici se afla si Statiunea de Cercetari Biologice Potoci-Bicaz a Universitatii “Al. I. Cuza” – Iasi, singurul loc din Moldova unde se pot face scufundari.

Barajul de la Bicaz, a fost construit intre anii 1950-1960 si uneste Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei. Este construit din 30 de ploturi separate prin rosturi etansate amonte cu pene de beton armat si tole de cupru si strabatut de kilometrii de galerii, puturi de aerisire si nise de vizitare. Barajul se prezinta ca un adevarat munte artificial, avand o lungime de 435 m, inaltime de 127 m si o latime la baza de 119 m.

In apropierea barajului exista un port amenajat de unde turistii se pot bucura de agrement pe lacul Izvorul Muntelui: se pot face mini-croaziere cu vaporasul pe lac sau se pot inchiria barci, salupe si hidro-biciclete. De asemenea, cei pasionati de pescuit vor gasi aici destule locuri special amenajate. Turistii au posibilitatea sa se cazeze pe malul lacului sau la una din pensiunile din Izvorul Muntelui.