Gasca de vara (Anser anser) este cea mai mare specie din Europa. In zona lagunara Sinoe se intalneste cea mai mare populatie din lume.

Penajul este uniform, gri si are un cioc puternic de culoare roz. Este stramosul gastei domestice.

Ca zone de hranire, gastele de vara prefera lacurile sau baltile putin adanci. Acestea trebuie sa fie bogate in vegetatie macrofita. In perioada reproductiva si mai ales post-reproductiva gastele de vara prefera zonele agricole.

Zboara in formatie in V: juvenili la mijloc, adultii in fata si in spate. Gasca de vara se deosebeste in zbor prin sunetul caracteristic pe care il scoate.

Gasca de vara isi construieste cuibul in vegetatia ierboasa inalta din Delta Dunarii. Cuibul este o platforma intinsa. Este o specie monogama, iar in familie legaturile dintre pui si parinti sunt foarte stranse.
Intr-o colonie, gastele formeaza adevarate crese. Puii sunt invatati sa zboare si sa se hraneasca. Adultii ii supravegheaza atent. In primul an de viata puii raman alaturi de parinti. In perioada de naparlire, pasarile se retrag impreuna cu puii in zone inaccesibile.

In anotimpul rece, in Delta Dunarii vin sa ierneaza cateva sute de exemplare care cuibaresc in nord.

Gasca de vara este o specie indicator pentru Delta Dunarii, o specie care indica, de fapt, starea de conservare a perimetrului.