Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) este o specie periclitata la nivel mondial. Numarul de exemplare a scazut drastic, de la 80.000 la 35.000.

Cuibareste in peninsula Taimir, in Siberia. Si-a stabilit cartierul de iernare in vestul Marii Negre dupa 1960. In Delta Dunarii gaseste hrana suficienta.

Are un zbor energic si rapid. Pe piept si pe gat are nuante de la rosu la visiniu. Capul este frumos desenat, iar spatele ii este brazdat cu negru.

Gasca cu gat rosu este o specie gregara, se amesteca in stolurile de garlita. Astfel, devine vulnerabila pentru ca vanatoarea de garlita este inca permisa.

Lacul Sinoe a fost preferat de aceasta specie. Odata cu aparitia barcilor cu motor in perimetru, gastele au inceput sa migreze in alte zone.
Gasca cu gat rosu are o rutina zilnica. Dimineata zboara spre locurile de hranire, in perioada pranzului, la apa. Dupa amiaza se hranesc, din nou.

In zonele de cuibarire se hraneste cu ierburi salbatice. In Ucraina si in Delta Dunarii, gasca cu gat rosu prefera culturile de grau si in special rapita.
Este inregistrata o migratie catre vest a populatiilor de Branta ruficollis. Mai nou sunt intalnite in Marea Britanie si Ungaria.