Despre Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus) Delta Dunarii
Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus) este o atractie turistica a Deltei Dunarii. Aici cuibaresc circa 10-12 mii de perechi in 15 colonii. Este o specie migratoare, insa migratia se face doar pana in zonele calde din Bulgaria si Grecia. In iernile cand nu ingheata canalele ramane in Delta.
Cormoranul mic este o pasare distincta, cu forme minione. Cormoranul are ciocul si capul mic, in schimb coada este lunga. Penajul unui exemplar adult prezinta o irizatie maronie spre purpuriu. Pasarea are un zbor energic si haotic si nu zboara in formatie.
Cormoranul mic se scufunda maxim 2-3 m in cautarea hranei. Prefera pestii de mici dimensiuni ( lin, caras, stiuca) dar si mormoloci.
Cormoranul mic este initiatorul coloniilor mixte. Cuibareste impreuna cu cormoranul mare si starcul. In Delta pot fi intalnite si colonii monospecifice. Pentru constructia cuibulu, prefera tufele de zalog sau salciile mici. Femela depune in a doua jumatate a lunii aprilie o ponta de 2-3 oua. Proliferarea speciei e afectata de turismul haotic. Barcile care ajung in apropierea coloniilor deranjeaza pasarile. In perioada cuibaritului este atat mai grav, pentru ca adultii parasesc cuiburile, iar puii lasati singuri cad si se ineaca.
Cormoranul mic este o specie vulnerabila si este protejata de reglementarile europene.