Despre Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) Delta Dunarii
Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) este cea mai mare specie de cormorani din Romania, iar populatia numara 20.000 de perechi.
Localnicii Deltei il considera un mare dusman. Pescuieste in grupuri de pana la 500 de exemplare. In medie, un cormoran are 91 cm. In zbor isi tine gatul intins, iar stolul este liniar sau in V.
Penajul este de un negru stralucitor si are ochii verzi. In perioada rutului, pe picioare, in zona pulpelor apar doua pete albe si rotunde. Se hraneste in stoluri mixte, alaturi de pelicanul comun. Consuma specii precum crap sau caras. Nu poate sa inghita pesti mai mari de 20 de cm. Totusi datoirita ciocului masiv si puternic poate sa prinda pesti de 1 kg pe care ii consuma ulterior.
Cormoranul mare cuibareste primavara devreme in colonii mixte, impreuna cu cormoranul mic si starcul. Femela depune 4 oua albastrui. Perioada de incubatie este de 30 de zile. Dupa o luna de la eclozare puii pot zbura.
Cormoranul mare este un bun inotator si un bun scufundator. Poate sta sub apa pana la 70 de secunde. Pentru ca este un bun inotator, in tarile asiatice s-a dezvoltat un sport inedit: pescuitul cu cormorani.
Principalul dusman natural este codalbul, care il vaneaza imediat dupa pescuit, cand cormoranul nu poate zbura si trebuie sa isi usuce penele.
De asemenea, cioara agriva ataca in coloniile de cormoran, distruge ouale si omoara puii. Turismul deranjeaza mult coloniile de cormoran.