Cega (Acipenser ruthenus) este un sturion care s-a adaptat perfect la viata in apele dulci. Traieste in apele limpezi, curate si bine oxigenate.
In Dunare arealul de raspandire principal este in zona Brailei si pe bratul Borcea.

In medie are o lungime de 60-70 de cm si o greutate de 4-5 kg. In mod exceptional, cega poate atinge chiar si 120 cm cu o greutate de 8-10 kg. Are un corp alungit, aproape cilindric. Botul este lung, ascutit si curbat in sus. Capul este conic, gura inferioara cu 4 mustati franjurate. Cega este acoperita de 10-15 scuturi dorsal, 50-65 laterale si 15-20 abdominale. Scuturile mari sunt rombice, cele mici zimtate. Spatele este sur-cafeniu, cu irizatii verzui. Lateralele sunt mai deschise, iar abdomenul este alb-galbui.

In general se hraneste cu crustacei, viermi si larve. Locurile de hranire preferate de cega sunt la 6-8 m adancime.

Femelele ating maturitatea sexuala la 7-9 ani, iar masculii la 4-5 ani. Cega se reproduce in Dunare la 6-8 m adancime, in zone cu curenti puternici. Femelele depun 15.000 – 135.000 icre intre aprilie si iunie, cand apa are intre 12-17 grade. Alevinii apar dupa 4-5 zile.

Frecvent, cega se incruciseaza cu nisetrul. Hibridul este recunoscut prin numarul mare de scuturi. Hibridul cega – morun are valoare comerciala.