Muzeul memorial a fost amenajat in anul 1969 in casa in care a locuit scriitorul Calistrat Hogas (1847-1917). Avand un stil architectural deosebit, casa, care a fost construita in anul 1885, este inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. Cladirea muzeului a suferit doua perioade de restaurari si consolidari intre anii 1967 – 1969 si 1992-1994 dar, de fiecare data, s-a pastrat structura initiala.

Expozitia permanenta cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala si obiecte personale ale scriitorului. Dupa moartea scriitorului, in aceasta casa au locuit sotia si fiicele sale, iar in anul 1939 se organizeaza primul muzeu particular intr-o singura incapere. Abia in anul 1969 se deschide institutia muzeala memoriala de stat, in tot spatiul locuibil, folosindu-se obiectele achizitionate de la familie.

Din anul 1994, dupa ultimile restaurari, se amenajeaza un locas ce beneficiaza de toate mijloacele muzeografice si memorialistice pentru a recompune atmosfera proprie a casei, din ultimii cinci ani din viata scriitorului Calistrat Hogas. Casa memoriala a constituit un intreg univers uman si domestic despre care Sidonia, fiica scriitorului, a lasat informatii autentice si originale care au fost respectate in actuala organizare muzeografica.

Program vizitare muzeu:

zilnic: 9-17 (octombrie – martie);

10-18 (aprilie – septembrie)

Luni: inchis

Expoziția permanentă:
- elevi, studenți si militari - 2 lei
- individual și grup adulți - 3 lei