Califarul alb (Tadorna tadorna) este o specie adoptata zonelor costiere. Este o pasare mare de dimensiunea unei gaste domestice.

Este o specie migratoare ce soseste in Delta Dunarii in martie si pleaca in octombrie. In iernile blande, califarul alb ramane aici. Califarul alb este o specie care prefera apele de mica adancime si sarate. Pasarea e rareori intalnita in interiorul continentului.

Este o specie omnivora, dar califarul alb se hraneste in principal cu raci si moluste de talie mica, viermi si larve.

Are un penaj alb-negru combinat cu castaniu. In zona ciocului, masculul are un tubercul, iar femela o pata inelara alba. In rut, ciocul se inroseste. Califarul alb isi construieste cuibul la sol. Fie sapa cu ghearele si ciocul o vizuina, fie ocupa o galerie facuta de vulpi sau viezuri. Exista o ipoteza care afirma ca specia poate convietui alaturi de vulpi sau viezuri. Nu exista date concludente. Intr-un cuib, femela depune pana la 10 oua pe sezon. In primele saptamani dupa eclozare, parintii scot puii pe apa. In trecut, primavara, localnicii luau ouale speciei care erau apoi clocite in gospodarie. Toamna sacrificau califarul alb pentru carnea gustoasa.

Din 1955, califarul alb este declarat monument al naturii. Acum este protejat de legislatia cinegetica si de acte normative internationale.