Broasca testoasa de uscat (Testudo graeca) este o specie cu larga raspandire in Europa. La noi, e prezenta in special in Dobrogea.

Este o specie de talie mijlocie, iar un adult poate atinge o lungime de 20-30 cm. Capul, gatul si membrele se retrag in totalitate sub carapace. Carapacea este rectangulara, alungita de culoare cafenie de diverse nuante. Placile carapacei sunt mari, conturate cu negru. Masculii se disting de female prin coada mai lunga si mai tare si prin marimea scobiturii posterioare a plastronului. Capul si picioarele sunt acoperite de solzi. Pe coapsele membrelor posterioare apar pinteni. Carapacea exemplarelor tinere are o culoare masliniu- sters sau galbui cu pete negre pe marginea fiecarei placi.

Broasca testoasa de uscat (Testudo graeca) este o specie ce prefera locurile uscate, insorite, pe dealuri cu inaltimi reduse. In timpul zilei se deplaseaza permanent in cautarea hranei.

Femelele depun in perioada mai – iunie 4-12 oua sferice, albe. Perioada de incubatie este de 70-80 zile.

Hrana este in exclusivitate vegetala, alcatuita din frunze, fructe, flori. Accidental consuma melci sau rame.
Ascunsa in gropi, broasca testoasa de uscat hiberneaza in anotimpul rece. Testudo graeca este o specie protejata de lege.