Biserica fortificata Biertan

Acest monument istoric si de arhitectura este reprezentativ pentru întreaga zona de colonizare saseasca din Transilvania. Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite intre secolele XV si XVI, biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial. 

Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.

Biserica fortificata Biertan, de tip hala, cu trei nave, datand din perioada goticului tarziu, a fost ridicata in 1500-1516, corul edificiului preexistent fiind inaltat cu un nivel fortificat. Zidul de incinta, care dateaza din aceeasi epoca a fost intarit in cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el desfasurandu-se in forma de spirala, asemenea unei centuri cu 3 turnuri in jurul dealului. 

Biserica actuala este invaluita de pereti zugraviti din secolul al XVI-lea. Se mai pot inca observa frescele de la inceputul secolului al XVI-lea pe turnul sudic al zidului interior de incinta, precum si pietrele tombale ale mai multor episcopi sasi in turnul Mausoleului. 

Renasterea si contributia baroca, provenite din Europa Centrala, dateaza respectiv din secolele 16, 17 si 18. Peretii sunt pictati si structurile de baza sunt facute din piatra. 

În epoca în care a fost întarit corul de la Biertan, fortificarea cladirilor ecleziastice continua, deopotriva, mai peste tot. Turnul vestic era înaltat si înzestrat cu etaje având un rol defensiv, folosindu-se un mare numar de variante - în ceea ce priveste mijloacele de aparare puse în opera si formele arhitecturale.

Donariumul de la Biertan a fost descoperit în 1775, la radacina unui copac din padurea Chimdru, situata la 5 Km spre sud de Biertan. A ajuns în colectia de antichitati a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal. Este format dintr-o tabula ansata din bronz (32,5 cm x 12,6 cm) purtând inscriptia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus aceasta ofranda) si un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, având în interior monograma lui Hristos (H+P) Cercetatorii l-au datat în secolul al IV-lea (d.Chr.), el reprezentând un argument al existentei în acest spatiu, dupa retragerea aureliana (271 d. Chr.), a unei populatii crestine vorbitoare a limbii latine.