Biserica fortificata din Prejmer este unul dintre principalele obiectivele turistice din Transilvania, fiind cel mai bine conservata biserica-cetate medievala din Estul Europei. Localiatatea Prejmer se afla la 10 km de Brasov, pe DN10, drum care leaga Brasovul de Intorsura Buzaului. 

Prima atestare documentara a zonei o gasim intr-un inscris adresat teutonilor de catre Regele Ungariei, Andrei al II-lea, care pomeneste despre raul Tarlung si localitatea Prejmer. Cetatea, construit? în stilul gotic burgund, a fost ridicata de cavalerii teutoni. Biserica a suferit numeroase interventii, baza fiind construita pe un plan central, în cruce greaca, modificat ulterior prin interventiile din secolul al XVI-lea. Cetatea Tarlaului (denumirea saseasca) se aseamana cu manastirea cisterciana Carta si biserica evanghelica din Bartolomeu-Bra?ov, ceea ce o plaseaza in aceeasi ambianta stilistica si temporalitate (mijlocul secolului al XIII-lea). 

Zidurile de incinta, cu o inaltime cuprinsa intre 12 si 14m, la baza avand o grosime de pana la 5m, dotate cu porti si poduri din fier,  alaturi de un san? de apa, au fost construite pentru a tine piept atacurilor otomane. O atractie deosebita a ansamblului de aparare este „Orga a mortii”, formata din mai multe arme asezate la un loc, care trageau toate deodata.  

Incepind din 1993, s-au facut lucrari de restaurare, au fost amenajate expozitii permanente. Spatiul a fost amenajat la initiativa Fundatiei Sasilor Transilvaneni, sub directa ingrijire a muzeografului Dr. Volker Wollmann care a conceput aproape toate compartimentele muzeale din cetate.

Din categoria expozitiilor permanente fac parte: scoala, cateva interioare traditionale sasesti, razboaie de tesut( aduse din satul Garbova, jud. Alba ), unelte specifice rotarului si dogarului (aduse de la Beia, jud. Brasov ),  unelte folosite de selar si curelar( aduse de la Altina, jud. Sibiu ), unelte folosite in viticultura si pomicultura, un atelier de fierarie( aduse de la Tatarlaua, jud. Alba in 1992 ), unelte pentru prelucrarea cinepii( aduse din jud. Brasov).

Program de vizitare:

1 mai - 31 octombrie 

Marti - Vineri: 9 - 17;  Sambata: 9 – 15; Duminica si Luni: inchis


1 noiembrie - 30 aprilie

Marti -  Simbata: 9 – 15; Duminica si Luni: inchis