Biserica Evanghelica Fortificata Harman


Harman

6589 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

Biserica evanghelica fortificata din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XIII - lea. Harmanul se afla in tara Barsei, la 10 km est de Brasov. Cea mai veche atestare documentara, in care satul Harman este numit Mons Mellis(Berg aus Honig), dateaza din anul 1240, cand regele Bela al IV - lea a instituit patronatul ordinului cistercian asupra bisericilor din Marienburg(Feldioara), Petersberg(Sanpetru), Honigberg (Harman) si Tartlau(Prejmer ). 

De-a lungul veacurilor, biserica fortificata a suferit numeroase distrugeri de pe urma invaziilor tatarilor si turcilor. Zidul de incinta al cetatii are forma ovala, fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte turnuri de aparare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor.

Biserica fortificata din Harman, cu hramul Sf. Nicolae, e o cladire bazilicala cu corul  patrat si absida semicirculara in partea inferioara,  poligonal refacuta in partea superioara, a suferit in secolul XV transformari in stil gotic. Turnul de vest, cu  6 etaje puternice, inglobat in sistemul bisericii este amintit inca din 1290. Acoperisul actual, cu cele 4 turnulete, este mai nou. In 1593 biserica e incendiata, iar in 1595 s-a efectuat bolta actuala a navei principale. Dispozitivul de aparare a cetatii bisericesti consta dintr-o cortina de ziduri aproape circulara si 5 bastioane carora li s-a adaugat ulterior unul octogonal. Cetatea din jurul bisericii a fost construita treptat in secolele XV-XVI.

Altarul si orga in stil baroc dateaza din secolul XVIII.

Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 12 – 14.