Starcul lopatar (Platalea leucorodia) face parte din familia califarilor. Si-a primit numele datorita ciocului latit si turtit la capete. Este o pasare de talie mare. Penajul este complet alb, adultii au un inel portocaliu in jurul gatului, iar la juvenili varful aripilor este negru.

Migreaza in forma de evantai, nu nord-sud, ca majoritatea speciilor. La noi ajung in aprilie si pleaca spre iernare in octombrie. Starcul lopatar este o pasare de tarm, are nevoie de ape mici si inoata doar in cazuri extreme.

In timpul hranirii, starcul lopatar rascoleste namolul din apa mica, cu miscari circulare. Consuma animale acvatice de mici dimensiuni.

Cuibareste in colonii monospecifice sau mixte. Cuiburile sunt intalnite atat la sol, in zona lagunara, cat si in arbori, in interiorul Deltei. Pentru coloniile pe sol, lopatarul prefera stuful cazut, iar pentru cele ridicate alege zalogul sau tufele de salcie. In Delta Dunarii sunt 600 de perechi. Concret, numarul cuiburilor nu se cunoaste pentru ca lopatarul cuibareste mixt si in zone inaccesibile. O pereche depune intr-un sezon 3-4 oua. Ele sunt clocite de ambii parinti. In 2-3 saptamani de la eclozare, puii zboara singuri.

Incendierea necontrolata a stufarisului si ingustarea zonelor de hranire pot periclita pe termen lung specia.