Despre Starcul galben (Ardeola ralloides) Delta Dunarii
Starcul galben (Ardeola ralloides) este o pasare de dimensiuni relativ mici, o prezenta fina si eleganta, bine reprezentata in Delta Dunarii.
Penajul starcului galben acopera paleta de culori dintre galben si bej. Partea ventrala este albicioasa, de aceea in zbor starcul galben pare alb.
Este o specie migratoare, calatoreste in stoluri mici. Ajunge in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii in aprilie si pleaca in septembrie.
Cuibareste in colonii mixte, impreuna cu egretele, tiganusii si lopatarii. Ca suport pentru cuib prefera arbustii si salciile. Realizarea cuibului dureaza 6-7 zile. Cuibul are diametrul de 20-25 cm si inaltimea de cca. 20 cm.
Datorita taliei reduse, starcul galben se poate deplasa pe frunzele de nuferi, unde asteapta cu rabdare sa-si prinda prada. Se hraneste cu specii acvatice marunte, in special broaste. Faptul ca localnicii pescuiesc broaste poate periclita perpetuarea starcului galben.
In timpul rutului ciocul devine albastru, cu reflexe verzui, picioarele devin portocalii, penele de pe cap cresc. Este pregatirea pentru dansul nuptial. Femela depune in mai 3-6 oua verzui-albastrui-albicioase de 37-42 mm. Ambii parteneri clocesc, iar schimbul este marcat de un dans specific. Puii sunt capabili de zbor la varsta de o luna, iar la o luna si jumatate devin independenti si isi cauta singuri hrana.