Rata cu ciuf (Netta rufina) este o specie aparuta in Romania in ultimul secol. A avut o explozie numerica in anii 60-70 , apoi specia a regresat.

Este o specie migratoare ce vine din sud in Delta Dunarii in martie si pleaca in noiembrie. In timpul iernii, in Delta Dunarii apar aglomerari impresionante ale masculilor care vin aici din nord-est.

Dimensiunile ratei cu ciuf sunt de aproximativ 55 cm lungime, 85-90 cm anvergura aripilor si o greutate de pana la 1 kg. Are un penaj frumos colorat. Masculii au un corp portocaliu stralucitor si un cioc rosu. Flancurile sunt albe, iar pieptul este negru. Femela nu are un colorit atat de provocator ca si masculul, fiind in general maronie cu pete albe.

Prefera baltile inchise cu apa destul de adanca si vegetatie macrofita bogata, marginite de stuf sau si cu o inaltime pana la 1-2 m. Este o rata scufundatoare si se hraneste cu vegetatie si cu zooplancton, dar consuma si melci sau scoici.
Cuibul este construit in vegetatia bogata din imediata apropiere a apei. Femela depune 8-12 oua verzui, intr-o singura serie, pe care o cloceste singura. Perioada de incubatie este de 26-28 de zile.